Στρατηγικής Σημασίας Έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου

Στρατηγικής Σημασίας Έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου


Στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εστίασε στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, γνωστό ως GREGY Project. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες αυτές αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχει ενταχθεί στην πρώτη λίστα έργων «Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο και άλλους συνεργάτες, συζήτησε με τον αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού, δρ Mahmoud Esmat. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με την υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων.

Επιπλέον, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Αιγύπτου (EETC) θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με την εταιρεία ELICA, που προωθεί το έργο, για την εταιρική τους συμμετοχή. Οι δύο κυβερνήσεις θα επιδιώξουν επίσης την επανακαταχώρηση του έργου στον επόμενο κατάλογο έργων PCI/PMI.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτή η διασύνδεση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς προάγει την εξασφάλιση καθαρών πηγών ενέργειας και υποστηρίζει τους στόχους της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος υπουργός ανέδειξε τη σημασία του GREGY Project για την ενεργειακή συνεργασία, τη μείωση των επενδυτικών και παραγωγικών εξόδων, και τη διασφάλιση της ευστάθειας των ηλεκτρικών δικτύων στις δύο χώρες. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν επίσης πτυχές τεχνικής και οργανωτικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογικής καινοτομίας.

Το GREGY Project προβλέπει τη σύνδεση της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλιομέτρων και χωρητικότητας 3,000 MW. Αυτό το καλώδιο θα υποκαταστήσει φυσικό αέριο και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως, παρέχοντας «πράσινη» ενέργεια που θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα χρησιμοποιηθεί στην ελληνική βιομηχανία, ενώ θα μεταφέρεται επίσης σε χώρες της ΕΕ και θα συμβάλλει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη εγχώρια βιομηχανία.

Πηγή: newsbeast.gr