Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΟΣΕ Με Διενέργεια Διαγωνισμού για Σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΟΣΕ Με Διενέργεια Διαγωνισμού για Σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα


Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ, υπό την προεδρεία του Γιάννου Γραμματίδη, ενέκρινε χθες τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκχώρηση του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διαχείριση, εγγύηση καλής λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΣΕ». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Σκοπός του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα με ψηφιακές υποδομές, σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Ο σχεδιασμός εναρμονίζεται επίσης με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών σιδηροδρομικών δικτύων.

Οι στοχευόμενες βελτιώσεις περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και την αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης του ΟΣΕ, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών και προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Σύστημα διαχείρισης εισιτηρίων, με στοχοθέτηση τουλάχιστον 60% ηλεκτρονικών εισιτηρίων,
– Υποδομές έξυπνων σταθμών, συμπεριλαμβανομένων Κέντρων Διαχείρισης Σταθμών (ΚΔΣ),
– Κεντρικά συστήματα, όπως τηλεματική και πληροφορία επιβατών, ψηφιακή εξυπηρέτηση, και προγράμματα mobile.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν σχετικές μελέτες και υπηρεσίες, όπως εγκατάσταση συστημάτων, εκπαίδευση προσωπικού, και υπηρεσίες εγγύησης λειτουργίας για δύο χρόνια μετά την παραλαβή του έργου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, υπογράμμισε ότι η έναρξη αυτού του σημαντικού έργου σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον οργανισμό, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής λειτουργίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πηγή: newsbeast.gr