Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις στην Αγορά Ακινήτων της Αττικής

Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις στην Αγορά Ακινήτων της Αττικής


Σύμφωνα με την ανάλυση της Cushman & Wakefield, οι κλιματικοί κίνδυνοι πλήττουν σοβαρά πολλές πόλεις, με την Αθήνα να κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη σε αυτή τη λίστα. Η μελέτη καταδεικνύει ότι πάνω από το 40% των πόλεων που εξετάστηκαν έχουν υψηλή έκθεση σε τέτοιους κινδύνους, με τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και την ξηρασία να είναι οι τρεις σημαντικότεροι κίνδυνοι που αναμένονται να χειροτερέψουν μέχρι το 2050.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων της Αττικής, επηρεάζοντας τόσο τις τιμές όσο και τη ζήτηση για νέα κτίρια. Η πιθανή αύξηση της τιμής στα οικοδομικά υλικά, καθώς και τα υψηλότερα κόστη ασφάλισης από φυσικές καταστροφές, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη κτηματαγορά. Παρά τις σημερινές θετικές τάσεις, η κλιματική κρίση ενδέχεται να ανατρέψει την ανοδική πορεία της αγοράς.

Η ζήτηση για «πράσινα» ακίνητα και η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης σημαντικών ποσοστών των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών στην Αττική, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και διαθέτουν χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, αναδεικνύουν τη σημασία της βιωσιμότητας. Οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κρίνεται απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργικότητα αυτών των κτιρίων.

Από το 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, οι μεγάλες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πάνω από 700.000 στρέμματα στην Αττική, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντικά είναι και τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, που δείχνουν αύξηση 89% στις τιμές των νέων κατοικιών από το 2017 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Αθήνα, ακολουθούμενη από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, είναι η πόλη που πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η ξηρασία, αν και είναι ήδη παρούσα, αναμένεται να επιδεινωθεί, επηρεάζοντας περαιτέρω την κτηματαγορά. Η ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες είναι καθοριστική για την ανάπτυξή της στο μέλλον, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: newsbeast.gr