Στρατηγικές Συναντήσεις στην Αθήνα για τις Μεταρρυθμίσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στρατηγικές Συναντήσεις στην Αθήνα για τις Μεταρρυθμίσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης


Οι επικεφαλής των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM) έχουν φτάσει στην Αθήνα για τριήμερες συζητήσεις, που θα διαρκέσουν έως αύριο, 11 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, θα πραγματοποιηθούν συν meetings με πολιτικές ηγεσίες και στελέχη υπουργείων, προκειμένου να εκτιμηθούν η πρόοδος που έχει σημειωθεί και οι προκλήσεις που παραμένουν. Ένα από τα κεντρικά θέματα που θα εξεταστούν είναι η πρόοδος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική στήριξη της χώρας.

Ένα σημαντικό θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ιδίως των νοσοκομείων. Η επίσκεψη των Θεσμών ενδέχεται να συμπέσει με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%, με στόχο 2,5% για το 2025. Κομβικό ζήτημα παραμένει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού, ειδικά των δανείων από το πρώτο μνημόνιο. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τον διαθέσιμο «κουμπαρά», ύψους 15,7 δισ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί από δόσεις μνημονιακών δανείων.

Η ολοκλήρωση των προ διαδικασιών προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές. Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν τη συζήτηση σχετικά με τους αναβαλλόμενους τόκους, οι οποίοι επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με το υπουργείο Οικονομίας ωστόσο να διαβεβαιώνει ότι η πορεία μείωσής του δεν θα επηρεαστεί.

Το τρίτο σκέλος της συζήτησης σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων απαραίτητων για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Η χώρα σκοπεύει να υποβάλει το επόμενο μήνα αίτημα για δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr