Η Πρόοδος και οι Προκλήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα

Η Πρόοδος και οι Προκλήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα


Ομαλά προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έως τις 31 Αυγούστου 2024, η Επιτροπή είχε εκταμιεύσει συνολικά 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), από τα οποία 7,6 δισεκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις και 9,6 δισεκατομμύρια δάνεια. Παράλληλα, διατίθεται ένα ποσό 18,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που μπορεί να εκταμιευτεί μετά την αξιολόγηση των υπολοίπων 294 ορόσημων και στόχων του σχεδίου.

Η πρόοδος του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει στρατηγικές για την πράσινη μετάβαση και υπερβαίνει τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, καλύπτοντας την περίοδο 2021-2026, γεγονός που αντιπροσωπεύει το 16,3% του ΑΕΠ της χώρας. Το σχέδιο συνδυάζει προσπάθειες για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και της κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά εργασίας και να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες των εργαζομένων.

Ειδικότερα, το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα τμήμα REPowerEU, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση ύψους 158,7 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, προκειμένου να ξεκινήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διευκόλυνση παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου, καθώς και την προώθηση της κοινοχρήσης ενέργειας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την ολοκλήρωση τεσσάρων αιτημάτων πληρωμής από την Ελλάδα, ενώ έως τώρα έχουν εκπληρωθεί 86 από τα συνολικά 381 ορόσημα και στόχους. Αν και η πρόοδος είναι ενθαρρυντική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου. Η πιο πρόσφατη εκταμίευση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στις 23 Ιουλίου 2024, αντικατοπτρίζει τις θετικές αξιολογήσεις για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης είναι κρίσιμη και οι πληροφορίες για την έκθεση βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη μέχρι τον Απρίλιο του 2024, ενισχύοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης του RRF. Πηγή: newsbeast.gr