Η Άνοδος της Χρυσής Βίζας ως Απάντηση στην Κρίση της Μέσης Ανατολής και οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία

Η Άνοδος της Χρυσής Βίζας ως Απάντηση στην Κρίση της Μέσης Ανατολής και οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία


Η αύξηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa) αναμένεται να είναι σημαντική λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική κτηματαγορά και οικονομία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των νέων, υψηλότερων ορίων από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα ανακόψει αυτή την τάση, καθώς οι περισσότεροι από τους νέους δικαιούχους θα επιδιώξουν την ιδιοκατοίκηση, αντί της επένδυσης, λόγω των φόβων για την κατάσταση στην περιοχή.

Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι υποψήφιοι για τη χορήγηση της Golden Visa περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν. Αυτά τα κράτη βρίσκονται στην κορυφή των αιτήσεων για τη βίζα, ακολουθώντας τις ροές επενδύσεων. Ωστόσο, η διαδικασία αποδοχής αιτήσεων είναι χρονοβόρα, με μόλις μία στις οκτώ αιτήσεις να εγκρίνεται τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την απόκτηση Golden Visa για να αυξήσει την προσφορά κατοικίας.

Από την αρχή του Σεπτεμβρίου, νέες αλλαγές έχουν τεθεί σε εφαρμογή όσον αφορά την αγορά ακινήτων, με αυξήσεις στα ελάχιστα επενδυτικά όρια για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Ειδικότερα, περιοχές όπως η Εύβοια, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, καθώς και δημοφιλή νησιά, περιλαμβάνονται στο νέο ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές έχουν αυξημένα όρια από 250.000 σε 400.000 ευρώ.

Τα έσοδα από την Golden Visa ανήλθαν σε 4,366 δισ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2023, με μηνιαία έσοδα που ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ το 2023. Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως Κινέζοι, παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοι, ακολουθούν οι Τούρκοι και οι Λιβανέζοι, ενώ παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον από Βρετανούς και Αμερικανούς, οι οποίοι στρέφονται στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

Η αύξηση των αιτήσεων για τους Βρετανούς είναι εντυπωσιακή, με ποσοστά να φτάνουν το 51% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Οι Βρετανοί επενδυτές αναζητούν τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε., σε μια κατάσταση που έχει επηρεαστεί από το Brexit. Οι Αμερικανοί βρίσκονται στη συνέχεια της λίστας και οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την ασφάλεια που προσφέρει το πρόγραμμα λόγω των εντάσεων στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr