Οι Προκλήσεις και οι Ευκαιρίες για τις Ελληνικές Τράπεζες στο Σύγχρονο Περιβάλλον

Οι Προκλήσεις και οι Ευκαιρίες για τις Ελληνικές Τράπεζες στο Σύγχρονο Περιβάλλον


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στο «Risk management & Compliance Conference», τονίζοντας ότι, αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει πρόοδο σε σημαντικά θέματα, οι προκλήσεις παραμένουν. Η βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους είναι κρίσιμη, ειδικά σε έναν κόσμο όπου οι επιτοκιακές πιέσεις και οι διεθνείς κίνδυνοι είναι ολοένα και πιο εμφανείς.

Επιπλέον, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν κερδοφόρες και να ενισχύσουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τη κεφαλαιακή τους βάση. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν σε ραγδαία αναπτυσσόμενα γεωπολιτικά και τεχνολογικά περιβάλλοντα, καθώς και στην κλιματική αλλαγή. Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών τις εκθέτει σε κινδύνους κυβερνοασφάλειας και πληροφοριακών συστημάτων, προσθέτοντας έτσι έναν υψηλό λειτουργικό κίνδυνο.

Ο Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο για την εσωτερική διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, χρειάζεται αναθεώρηση για τον εκσυγχρονισμό του, κρατώντας παράλληλα τις ρυθμίσεις που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ έχει ετοιμάσει νομοθετική πρωτοβουλία που προτάσσει τη σημασία μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες, αναλαμβάνοντας επιπλέον ρόλο στο Γενικό Συμβούλιο της AMLA (Anti Money Laundering-AML).

Πηγή: newsbeast.gr