Χαμηλότερες Τιμές Ενέργειας στην Αρχή του Χειμώνα με Ανησυχίες για το Μέλλον

Χαμηλότερες Τιμές Ενέργειας στην Αρχή του Χειμώνα με Ανησυχίες για το Μέλλον


Το ενεργειακό κόστος για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Αντίθετα, η τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ωστόσο ανησυχίες για την πιθανή αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, βάσει των τρεχουσών διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ, εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω από 1,11 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,3-1,35 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης πέρυσι τον Οκτώβριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με τις τιμές να εξαρτώνται από την ατμόσφαιρα της διεθνούς αγοράς μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Στο φυσικό αέριο, οι τιμές έχουν επίσης διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, κυμαινόμενες στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με 7-8 λεπτά πέρυσι. Αντίθετα, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο φέτος ανήλθε σε 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σχέση με 101,95 ευρώ πέρυσι. Στον τομέα της λιανικής, η κιλοβατώρα πέρυσι ήταν κοντά στα 24 λεπτά, ενώ φέτος τιμάται γύρω στα 26 λεπτά.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της χώρας αναμένεται να επηρεάσουν τις καταναλωτικές αποφάσεις για τις προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς αρκετοί μπορεί να επισπεύσουν τις αγορές τους για να προλάβουν τυχόν ανατιμήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές.

Συνολικά, σύμφωνα με τη σύγκριση των εναλλακτικών καυσίμων, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή θέρμανσης συγκριτικά με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια, αν και πολλές κεντρικές θερμάνσεις έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με δυνατότητα οι κάτοικοι να στραφούν στον ηλεκτρισμό για τις ανάγκες θέρμανσής τους, κυρίως μέσω κλιματιστικών.

Πηγή: newsbeast.gr