Η Σημασία των Στενών του Ορμούζ στην Κρίση της Αγοράς Πετρελαίου

Η Σημασία των Στενών του Ορμούζ στην Κρίση της Αγοράς Πετρελαίου


Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ παραμένει κρίσιμη για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Αυτή η πετρελαϊκή δίοδος αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης για μεγάλο ποσοστό του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου. Ο φόβος μίας κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν και οι πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου διαμορφώνουν το μέλλον της αγοράς. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε βολές κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, με ενδεχόμενη απώλεια μεγαλυτέρων ποσοτήτων πετρελαίου και αντίκτυπο στις τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται, φτάνοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την Bank of America, σε περίπτωση που διακοπεί η ροή μέσω των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν άνω των 250 δολαρίων το βαρέλι. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση παραμένει περιορισμένη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λιβύη να προσπαθούν να καλύψουν το κενό στην παραγωγή.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι πολλές αραβικές χώρες έχουν αναπτύξει θετικές σχέσεις με το Ισραήλ, γεγονός που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Οι χώρες που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ το 2020 συνεχίζουν να επιδιώκουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος. Ο Φρέντερικ Κέμπε, πρόεδρος του Atlantic Council, σημειώνει τη «μοναξιά» της Τεχεράνης, παρά τον έλεγχο της περιοχής γύρω από τα Στενά.

Ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, αναφέρει ότι η αγορά πετρελαίου φαίνεται ήρεμη προς το παρόν, με τις επενδυτές να μην εκτιμούν πως η κρίση θα επηρεάσει άμεσα τις ενεργειακές υποδομές. Η στάση των ΗΠΑ θα είναι επίσης κομβική σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, κάτι που ελάχιστοι θεωρούν πιθανό, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Τέλος, η επενδυτική υπηρεσία UBS εκτιμά ότι δεν είναι πιθανή η κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς οι επιθέσεις του Ιράν φαίνεται να στοχεύουν στην επίδειξη αποφασιστικότητας, όχι στην πρόκληση σοβαρών αντιποίνων από το Ισραήλ. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εξακολουθήσουν να καθορίζουν την πορεία της αγοράς πετρελαίου.

Πηγή: newsbeast.gr