Οικονομική Ανάπτυξη και Μείωση Χρέους: Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028

Οικονομική Ανάπτυξη και Μείωση Χρέους: Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028


Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει 10 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, το οποίο στοχεύει στη μείωση του χρέους, στην ανάπτυξη και στην αύξηση των εισοδημάτων.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να κινείται σε θετική κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι σταθερά υψηλός, γεγονός που θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους από 153,7% το 2024 σε 133,4% μέχρι το 2028. Επιπλέον, η ανεργία αναμένεται να περιοριστεί στο 8,5% το 2028, από 17,9% το 2019 και 9,5% το 2024. Όσον αφορά τους μισθούς, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από 830 ευρώ σήμερα σε 950 ευρώ το 2027.

Η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ιδίως δεδομένου ότι η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού το 2024 διευκολύνει την αύξηση των δαπανών. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ για τις χρονιές 2025 και 2026, και κατά 3,2 δισ. ευρώ για 2027 και 2028.

Οι νέοι κανόνες προσφέρουν περιθώριο στα κράτη μέλη να διατηρούν σταθερές τις δαπάνες ακόμα και σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, υποβάλλοντας ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Πρόγραμμα για έγκριση από τις Βρυξέλλες. Οι συγκεκριμένοι κανόνες ενισχύουν τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες πολιτικής, όπως η εφαρμογή μόνιμων μέτρων που σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επανεξέταση των δαπανών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει υψηλότερα πλεονάσματα, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την αποπληρωμή του χρέους είτε για τη δημιουργία αποθεματικών, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στο μέλλον.

Όσον αφορά τη μέθοδο αποτύπωσης του χρέους, προγραμματίζονται αλλαγές που όμως δεν επηρεάζουν την ουσία της βιωσιμότητάς του. Η προπληρωμή δανείων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ φέτος αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω μείωση του χρέους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά τις ίσως πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο πρόγραμμα, η οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να προοδεύει, προβλέποντας πλειάδα θετικών εξελίξεων όπως η μείωση του χρέους, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η αύξηση των εισοδημάτων.

Πηγή: newsbeast.gr